Spring til indhold

Klimamærke gør det lettere at spise grønt: Jeg er stolt over, at Danmark går forrest

DEBAT: Maden, vi spiser, har stor betydning for klimaet. Heldigvis vil de fleste danskere gerne spise mere klimavenligt. Det er godt, for potentialet er stort. En gennemsnitlig dansker kan nemlig reducere klimabelastningen fra sin mad med mellem 31 og 45 procent ved at følge kostrådene, der vejleder os til at spise både sundere og mere klimavenligt. Det er meget, for de mad- og drikkevarer, som danskerne indtager, udleder i gennemsnit to tons CO2 pr. person.

Men selvom både potentiale og motivation er stort, så er der mange danskere, der ligesom mig kan have svært ved at gennemskue, om en fødevare belaster vores fælles CO2-regnskab meget eller lidt.

Derfor har fødevareminister Rasmus Prehn klogt besluttet, at Danmark skal vise vejen internationalt med et statskontrolleret klimamærke, som skal gøre det lettere for det enkelte menneske at begrænse sit eget CO2-udslip. Derfor har ministeren nedsat en gruppe med deltagelse af vigtige og vidende repræsentanter på fødevareområdet, der inden årets udgang skal komme med et forslag til, hvordan sådan et mærke udformes bedst.

Med klimamærket viser regeringen vejen i den grønne omstilling og bliver endnu engang en kilde til inspiration og et eksempel til efterfølgelse internationalt.

Rammen er, at det skal være enkelt og let at forstå, så forbrugerne let kan træffe grønne valg i supermarkedet; ligesom det så vidt muligt skal baseres på den enkelte fødevares klimabelastning. Et fælles mærke, som forbrugerne kan have tillid til, ligesom vi i dag har svanemærket, økologimærket og dyrevelfærdsmærket.

Disse mærker har stor succes, fordi de gør det lettere for forbrugerne at navigere i, om sundhed, økologi og dyrevelfærden på den enkelte fødevare lever op til den enkelte forbrugers egne værdier. Faktisk orienterer 86 procent af forbrugerne sig efter de eksisterende mærker, når de køber ind.

Selvfølgelig skal ingen bestemme, hvad vi hver især spiser, det vil altid være den enkeltes valg. Men det nye mærke vil gøre det grønne valg mere synligt og dermed også lettere at træffe. Ligesom vi med mærket også giver virksomhederne et incitament til at overveje deres produktion og forhåbentlig bevæge den i en mere klimavenlig retning.

Det danske klimamærke bliver det første af sin slags i verden, og jeg er stolt over, at Danmark på denne måde går forrest globalt. Med klimamærket viser regeringen vejen i den grønne omstilling og bliver endnu engang en kilde til inspiration og et eksempel til efterfølgelse internationalt.

Klimamærket er grundlæggende en hjælp til os selv om at vise klimahensyn og tage kampen for den grønne omstilling et skridt videre. Det er der brug for.

Afstemningen er slut.