Spring til indhold

Tryghed i nattelivet

DEBATINDLÆG med retsordfører Bjørn Brandenborg

Tirsdag d. 28. juni bringer Horsens Folkeblad et læserbrev skrevet af mine to kollegaer fra folketinget, Venstres Fatma Øktem og Marlene Ambo-Rasmussen. Heri hævder de at “de røde partier ikke vil samarbejde henover midten”. Det bygger de på, at deres parti har stillet et beslutningsforslag om “en arbejdsgruppe der skal udarbejde en handlingsplan som skal sikre større tryghed i nattelivet.” Et forslag som det har vist sig umuligt at samle flertal for i Folketinget, bruges nu til at fortælle en historie om en regering der kun vil samarbejde med dens støttepartier. Selvom Mette Frederiksen for ikke så længe siden, erklærede sig parat til at diskutere en samlingsregering, hvor der måske også kunne være plads til Venstre. 

Jeg syntes at ordførernes påstand er ærgerlig, for Danmarks socialdemokratiske regering har jo søgt de brede forlig, i alle sammenhænge i løbet af de seneste 3 år. Store nationale forlig om forsvar, energi, skat og meget mere er der blevet indgået aftaler om henover den politiske midte, ligesom der med afskaffelsen af forbeholdet også blev fundet en bred enighed henover midten.  

Socialdemokratiet har været tryghedsskabende gennem hele regeringsperioden: Der er vedtaget lovgivning mod stalking, digital vold og psykisk vold. Idag skal der være et samtykke inden seksuelt samvær. Kommunerne har fået bedre muligheder for at etablere overvågning, flere får karantæne i nattelivet, visitationszoner mod bandekrige og en stadigt større del af erhvervslivet som løfter deres ansvar med stor alvor. 

Der findes jo en tryghedsskabende faktor, der slår alle de andre: det er mere politi på gaderne, flere betjente der hvor vi bor. I det brede forlig der blev indgået om politiet i 2021, var det netop det behov der blev adresseret. Det blev blandt andet til 450 politibetjente flere, og 20 nærpolitistationer, hvoraf den ene netop er åbnet i Hedensted. Det blev også gjort muligt at ansætte tryghedsvagter, en ordning som DSB netop har varslet at ville benytte på eksempelvis utrygge tog og utrygge banegårde. Politiforliget er altså et stort fremskridt for trygheden i nattelivet, vedtaget af regeringen og partier så forskellige som DF, Radikale Venstre og Enhedslisten. Hvilke partier der ikke var med i politiforliget i 2021? Venstre står udenfor politiforliget.    

læs Marlenes og Fatmas indlæg her.

Tags: